‘Er is hier ruimte op het net, dus doe er je voordeel mee’

Jan Leendert van den Heuvel, wethouder Economie van Bodegraven-Reeuwijk, is blij met de komst van SEB-MH.

Wat zijn de verduurzamingsplannen van Bodegraven-Reeuwijk?

In de Regionale Energiestrategie (RES) hebben we afgesproken vooral zonne-energie te willen gebruiken, maar dan moeten er wel veel daken volgelegd worden. Bedrijven hebben grotere daken dan woningen, dus daar zal logischerwijs een groter aandeel vandaan moeten komen. Als ik door de dorpen rijd, zie ik al steeds meer daken met zonnepanelen, maar ook dat er nog veel te doen is. Dus we gaan aan de slag, stap voor stap. Ik zeg altijd: van kleine slokjes word je ook dronken.

Waarom steunt gemeente Bodegraven-Reeuwijk SEB-MH?

SEB is een stevige samenwerking tussen provincie, gemeentes en het bedrijfsleven van Midden-Holland. Het voorziet bovendien in een behoefte. Kijk maar hoeveel ondernemers afkomen op de symposia van OPBR Duurzaam. Die willen weten hoe het zit, hoe je de energietransitie aanpakt. Er komt immers veel bij kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekering of de brandveiligheid? Het is mooi dat er nu een organisatie is die hen de weg kan wijzen. Zo hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.

Bodegraven-Reeuwijk timmert al hard aan de weg. Je noemde al de symposia van OPBR Duurzaam. Daarnaast is de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk een van de meest succesvolle in Nederland. Vanwaar dat succes?

Het bedrijfsleven van Bodegraven-Reeuwijk is goed georganiseerd en dat werpt zijn vruchten af. De Energiecoöperatie heeft vooral publieke gebouwen volgelegd met zonnepanelen, maar is ook druk bezig bedrijven te benaderen. De gemeente staat garant voor hun investering, een slimme constructie die al veel heeft opgeleverd.

Ten slotte: waarom wil een ondernemer echt verduurzamen?

We weten natuurlijk dat het gewoon nodig is tegen klimaatverandering. De stijging van de energieprijs heeft daar een financiële motivatie bijgevoegd. Zonnepanelen zijn inmiddels een no-brainer, die verdien je altijd terug. En in tegenstelling tot op andere plekken in Nederland is er hier ruimte op het energienet. Dus doe er je voordeel mee nu het kan.