Boekhandel R. Smit

Boekhandel R. Smit heeft de hulpvraag gesteld bij de mogelijkheid onderzoek om zonnepanelen op het pand te plaatsen en waar mogelijk nog energiebesparende maatregelen te treffen.

De 2 gebouwen dateren uit ca 1300 en 1750 en zijn gesitueerd in het centrum van Gouda. Deel is boekhandel en deel is woning. Met de ondernemer zijn we door het pand gegaan. Er was nog redelijk wat enkel glas aanwezig. Gegevens over de dakconstructie zijn niet aanwezig, moeten onderzocht worden en daarbij meegenomen de mogelijke isolatie van het dak. Voor de mogelijkheden tot energieopwekking met zonnepanelen heeft het SEB-MH een zonnerapportage opgesteld. De ondernemer krijgt zo een goed beeld van de maximale mogelijkheden tot plaatsing van zonnepanelen, de kosten en de opbrengsten, de subsidies en de nog in te schakelen partijen voor plaatsing.

Bijkomende complexiteit is het feit dat deze panden rijksmonumenten zijn.  Waardoor een aantal maatregelen aan de buitenkant van het pand onmogelijk zijn. Via de website Monumenten.nl is echter veel beschreven over welke maartregelen mbt verduurzaming wel getroffen mogen worden.

Monumenten.nl biedt een Zelfscan Duurzaam Monument aan op de website waar snel een beeld gevormd kan worden over de (on)mogelijkheden tot verduurzaming.

Als laatste zijn er nog wat quick-wins gedeeld, boosterventilatoren onder de radiatoren en infrarood panelen boven de werkplekken. Een tevreden ondernemer kan nu verder.

Gerelateerde projecten

Bekijk Project   →

Waddinxveen – Autobedrijf Boonstoppel jr.

Bekijk Project   →

Bergambacht – Bouwstaal Matten Centrale (BMC)