Succesvolle kick-off SEB-MH

Ruim 30 aanwezigen uit 5 gemeenten in Midden-Holland waren aanwezig bij de kick-off
Ruim 30 aanwezigen uit 5 gemeenten in Midden-Holland waren aanwezig bij de kick-off
Teun Bokhoven (voorzitter SEB-MH), Judith Cok (Rabobank) en Michiel Bunnik (wethouder gemeente Gouda)
Teun Bokhoven (voorzitter SEB-MH), Judith Cok (Rabobank) en Michiel Bunnik (wethouder gemeente Gouda)
Op maandag 13 februari presenteerde Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland (SEB-MH) zich tijdens een bijeenkomst voor ambtenaren en bestuurders van ondernemersverenigingen. De aanwezigen uit Krimpenerwaard, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk luisterden met interesse.

In november startte SEB-MH om ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. “Wij zagen dat ondernemers wel willen verduurzamen, maar toch gebeurde het niet,” legt voorzitter Teun Bokhoven in zijn openingswoord uit. “En waarom niet? Omdat verduurzaming niet de corebusiness is. Het is ingewikkeld en het kost tijd en gedoe om je erin te verdiepen. Die obstakels nemen onze consulenten voor de ondernemers weg.” Inmiddels hebben ruim 25 bedrijven al gebruik gemaakt van de diensten van SEB-MH.

Judith Cok, directeur Coöperatieve Rabobank Kring Zuid-Holland, en Michiel Bunnik, wethouder Economie in Gouda, steunen het initiatief vanaf de start. “Ik vond het zelf al lastig om zonnepanelen te laten installeren, en dan ben ik nog maar een particulier,” gaf Judith toe. “Daarom staan we als Rabobank achter het servicepunt en achter samenwerken met de ondernemer.” De wethouder benadrukte nog eens de noodzaak. “In 2030 willen we als regio zonnepanelen op 30 procent van de daken. Maar er moet voor de ondernemer ook iets in zitten. SEB-MH helpt om die win-win voor elkaar te krijgen.”

SEB-MH in het kort

SEB-MH heeft drie consulenten die de ondernemers bijstaan bij energiebesparing, energieopwekking en gasloos ondernemen: Niels Fluitman, Ton Vreeburg en Robèrt Smits. Op verzoek van een ondernemer inventariseren de consulenten wat er nodig is om aan de verduurzamingswens te voldoen, ze stellen een businesscase op, hebben contact met derden, bieden handvatten voor plannen en contracten en assisteren bij het zoeken naar betrouwbare leveranciers. Coördinator Niels vatte de werkzaamheden als volgt samen: “De wereld van de energietransitie is een jungle en wij nemen de ondernemer daarin mee. We zijn geen adviesbureau, maar wel een gesprekspartner. Wij staan naast je en zorgen dat je niets over het hoofd ziet.”

Businesscases

Vervolgens presenteerden de drie consulenten elk een businesscase waar SEB-MH nu aan werkt. De eerste ondernemer vroeg om met hem besparingsopties door te spreken aan de hand van een reeds opgesteld rapport en een offerte voor zonnepanelen te beoordelen. De consulent maakte een rondgang met de ondernemer en nam hem mee door de mogelijke korte- en langetermijninvesteringen. Kan een investering in de isolatie bijvoorbeeld gecombineerd worden met noodzakelijk onderhoud? Er werd een legplan opgesteld voor meer zonnepanelen dan in de offerte opgenomen waren en de relevante subsidies kwamen aan bod.

De tweede businesscase was iets ingewikkelder: hier ging het om een VvE, waarbij de leden samen zonnepanelen wilden plaatsen. De vraag was of de daken groot genoeg zouden zijn om in het eigen energieverbruik te voorzien en hoe eigenaren met huurders deze investering zouden regelen. De consulent van SEB-MH stelde een legplan op en helpt momenteel bij de besluitvorming in de ledenvergadering. Het lijkt erop dat de investering per eigenaar een terugverdientijd van 5 à 6 jaar heeft. Niet alle eigenaren zijn ook gebruiker van hun pand; voor hen is gekeken wat doorbelast kan worden aan de huurder.

In de derde businesscase vroeg een pandeigenaar SEB-MH om besparingsmogelijkheden op een rijtje te zetten en zonnepanelen te plaatsen op zijn pand dat door drie bedrijven wordt gehuurd. De consulent gaf advies over de isolatie van het dak en stelde een legplan op voor de zonnepanelen. Daarnaast werd een concept-exploitatieovereenkomst gemaakt voor de huurder(s), werden de kwaliteitseisen van de zonnepanelen gecommuniceerd naar de verzekeraar en werden drie installateurs aangedragen om het werk uit te voeren.

Kickstart verduurzaming mkb

Na de presentaties was er ruimte voor vragen uit het publiek en ook tijdens de borrel werden de sprekers nog eens aan de mouw getrokken. Voorzitter Teun Bokhoven sloot af met een hoopvolle boodschap: “We zijn een van de eerste organisaties in Nederland die op deze manier aan de slag gaan. Ik hoop dat we de drukke ondernemer kunnen ontlasten. Zo geven we een kickstart aan de verduurzaming van het mkb in Midden-Holland.”

Download de presentatie SEB-MH en de drie businesscases:

Casus: Energiebesparen, Zonnepanelen en Exploitatie

Casus: Zonnepanelen en Exploitatie VvE

Casus: Energiebesparing en zonnepanelen

Wat doet SEB-MH?

intro-230213-c
intro-230213-d