‘Het dak ligt er toch al, maak er gebruik van’

De Goudse wethouder Economie Michiel Bunnik opende de kick-off van SEB-MH op februari. Als voormalig ondernemer weet hij welke uitdagingen een ondernemer tegenkomt als die wil verduurzamen. Hij spreekt zijn steun uit voor de diensten van SEB-MH.

Wat zijn de verduurzamingsplannen van Gouda?

In Gouda nemen we de energietransitie heel serieus: we hebben er zelfs twee wethouders voor, waarbij ik het bedrijfsleven voor mijn rekening neem. We willen dat in 2030 30% van alle bedrijfsdaken vol ligt met zonnepanelen en dat Gouda aardgasvrij is in 2040. We weten dat we aan de slag moeten met de energietransitie voor onze kinderen en kleinkinderen. We hebben als mensheid uiteindelijk maar één strijd te voeren en dat is de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Waarom steunt gemeente Gouda SEB-MH?

Ondernemers hebben een focus op hun corebusiness, en dat is niet meer dan logisch. Uitzoeken hoe ze moeten verduurzamen kost veel tijd en energie, die ze niet aan die corebusiness kunnen besteden. Ik ben zelf ook ondernemer geweest, en het was veel werk om uit te vinden hoe we zonnepanelen op ons dak kregen. Het is fijn dat SEB-MH daarbij kan helpen. Als een ondernemer wil verduurzamen, moet die dat kunnen.

Midden-Holland heeft veel mkb met kleine daken. Hoe moeten zij dat aanpakken?

Werk samen. Dat klinkt misschien even spannend, maar in feite werkt iedereen samen met anderen. Werken met leveranciers en klanten is ook al een vorm van samenwerking. Als je een paar collega-ondernemers bereid vindt om samen te werken, kan SEB-MH de verbinder zijn. Denk daarbij ook aan naasten die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen. Misschien kun je de investering en energie wel delen. SEB-MH helpt je om het initiatief door te zetten.

Ten slotte: waarom wil een ondernemer echt verduurzamen?

Ik denk dat de energietransitie nodig is voor de toekomst, maar het levert ook gewoon financieel resultaat op: kostenbesparing. Op termijn is verduurzaming heel aantrekkelijk. En het dak ligt er toch al! Als je beter gebruik kunt maken van wat je hebt, is dat alleen maar winst.

Op de foto: Michiel Bunnik (rechts) tijdens de kick-off van SEB-MH naast Teun Bokhoven (SEB-MH) en Judith Cok (Rabobank).