Speciale contracten voor vol energienet

Netbeheerder Stedin biedt sinds kort speciale contracten aan voor bedrijven die zonnepanelen willen installeren op een energienet dat zijn limiet dreigt te bereiken (congestie), zoals in Waddinxveen. SEB-MH meldde al eerder dat het in gesprek was met Stedin.

Waarom speciale contracten?

Wanneer de zon schijnt wordt er dankzij het groeiende aantal zonnepanelen steeds meer duurzame energie opgewekt. Op sommige plekken is dit op piekmomenten echter meer dan het energienet aankan. Om die pieken op te vangen kunnen grootgebruikers hun teruglevering verlagen of opslaan in batterijen.

Contractvormen

Er zijn drie soorten contracten met flexibel regelvermogen: capaciteitssturend, capaciteitsbeperkend en redispatch.

  1. In een capaciteitssturingscontract (CSC) staan afspraken over een capaciteitsbeperking of actieve inzet van energieopslagsystemen om deze voor een langere tijd net-neutraal aan te kunnen sluiten.
  2. Bij het capaciteitsbeperkingscontract (CBC) gaat het om een afroep voor terugregelen of afschakelen voor de volgende dag. Deze afspraken worden bijvoorbeeld gemaakt met zonne- of windparken of met grote afnemers om extra ruimte in het net te creëren tijdens piekmomenten.
  3. Met een redispatch contract kan Stedin bijsturen op de dag zelf. Dit contract wordt meestal tijdelijk afgesloten om in een congestiegebied overbelasting van het netwerk te voorkomen.

Compensatie

Voor de inzet van flexibiliteit (terugregelen, capaciteitssturing of actieve inzet) biedt Stedin een vergoeding. De hoogte van de vergoeding verschilt tussen een ingeroepen beperking en een verzoek tot actieve bijdrage en hangt samen met of er congestie is in een gebied. In beginsel is de hoogte van de vergoeding gebaseerd op de hoogte van de transportkosten en de op dat moment geldende energieprijs. De afspraken hierover worden vastgelegd in standaardcontracten.

Meer informatie

Kijk op de website van Stedin voor meer informatie en voorbeelden van deze contracten. Wil je dat er iemand met je meekijkt? Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen.