80% korting op advies energiebesparing met SVM

Energiebesparing is de tweede stap in een duurzamer mkb; de eerste stap is inzicht in je gebruik. SEB-MH brengt je graag in contact met een erkende adviseur die jouw energiehuishouding in kaart brengt. Met Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) kun je tot 80% van dat advies gesubsidieerd krijgen (€ 500-2000).

De energiehuishouding in kaart brengen

Een erkend adviseur heeft een verplicht lijstje om af te vinken, maar analyseert vooral hoeveel energie het bedrijf in gaat en hoeveel eruit gaat. Dat wordt een ‘energiehuishoudboekje’. Vervolgens wordt gekeken welk effect een maatregel als isolatie of een nieuwe warmtepomp heeft op de energiebalans. Waar kun je besparen, wat is het kostenplaatje en wat is het resultaat? Dat komt samen in het advies.

Energie besparen in drie stappen

Dat advies bestaat vaak grofweg uit drie onderdelen: verbruik beperken, hergebruiken en optimaliseren. 

  1. Eerst wordt gekeken of het verbruik naar beneden kan, bijvoorbeeld met isolatie, maar vaak ook door zuiniger met energie om te gaan. Je hoeft bijvoorbeeld niet te stoken in een bedrijfshal die in het weekend niet gebruikt wordt of de hele nacht licht aan te hebben staan.
  2. Na beperken komt hergebruiken. Als bijvoorbeeld je ventilatiesysteem koude buitenlucht naar binnen blaast, moet je verwarming constant hard werken. Leid je de lucht eerst langs een plek waar jij restwarmte creëert, dan scheelt dat weer.
  3. Ten slotte ga je optimaliseren: je investeert in duurzamere apparatuur. Dat zijn zuinigere machines, maar ook de switch naar een warmtepomp komt eigenlijk hier pas aan de orde. Die moet immers passen bij je nieuwe energiehuisouding. Had je die warmtepomp gekocht voordat je ging besparen, dan had je een veel grotere moeten aanschaffen.

Deze drietrapsraket is natuurlijk de ideale situatie is. In de praktijk bepalen specifieke omstandigheden en het budget wat er mogelijk is.

Besparing is permanente winst

Eerlijk is eerlijk: besparing is geen snel geld. Het duurt langer voor je je investering terug hebt dan met een nieuwe medewerker of een nieuwe machine. Maar elke euro is wel nettowinst, waar je elk jaar weer plezier van hebt.

Geïnspireerd geraakt om met energiebesparing aan de slag te gaan? Neem vrijblijvend contact met ons op. De deadline voor de huidige subsidieronde is 30 september. De volgende subsidieronde opent in januari 2024.

‘Erkend’ adviseur

In de vorige versie van de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) waren geen goede regels gemaakt over wat het advies in moest houden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Er werd bij wijze van spreken 800 euro gevraagd voor een paar tochtstrips.

De regels zijn nu aangescherpt en er wordt alleen gewerkt met erkend adviseurs, zodat je zeker weet dat je gedegen advies krijgt. Zo is het advies ook gelijk subisidie-proof.