Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland
Kickstart voor je verduurzaming
  • Home
  • Over SEB-MH
  • Diensten
  • Nieuws
  • FAQ
  • Contact
GoStar Investments
3 mei 2023

Zonnepanelen op bedrijvenverzamelgebouw GoStar investments

adminNiet gecategoriseerd

GoStar Investments bezit een bedrijvenverzamelgebouw op bedrijventerrein de Goudse Poort. SEB-MH heeft een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van het plaatsen van zonepanelen op de daken van het complex. Het advies is om stapsgewijs het dak vol te leggen met ca. 500 zonnepanelen om het elektriciteitsverbruik van de verhuurde units/kantoren te dekken.

Het eerste deel van het dak is reeds geschikt voor het plaatsen van ongeveer 250 panelen doordat de dakbedekking recentelijk is vernieuwd.

De huurders van de kantoren van GoStar betalen nu hun huur inclusief elektriciteit. Dit blijft zo in de nieuwe situatie. De zonnepanelen zullen de inkoopkosten voor energie van GoStar echter flink naar beneden brengen.

Afbeelding: Google Maps

Bedrijventerreinen Zuidplas2
3 mei 2023

SEB-MH aan de slag met bedrijventerreinen Zuidplas

adminNiet gecategoriseerd

Voor individuele bedrijven komt SEB-MH graag langs om te helpen met verduurzaming, maar liever dan dat pakken we een geheel bedrijventerrein aan. Die aanpak testen we in de gemeente Zuidplas op twee bedrijventerreinen: ’t Ambacht en Gouwepark.

In samenwerking met de gemeente Zuidplas gaat SEB-MH aan de slag om collectieve energieopwekking, energiebesparing, vergroening én circulariteit te brengen op bedrijventerreinen ’t Ambacht en Gouwepark. SEB-MH helpt de weg te vinden bij de subsidieaanvragen. Bedrijventerreinen kunnen namelijk aanspraak maken op een provinciale subsidie van 20% op verduurzamingsmaatregelen en 40% op vergroening en hoogwaardige verwerking van afval.

Afbeelding: kadastralekaart.com

Logo_3 regels
3 mei 2023

Al 40 bedrijven ondersteund door SEB-MH

adminNiet gecategoriseerd

Eind 2022 is het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland (SEB-MH) gestart. Sindsdien hebben de consulenten van SEB-MH al ca. 40 bedrijven en een paar bedrijventerreinen verder geholpen met hun verduurzamingsopgave.

Bij ongeveer de helft van de bedrijven zijn zonnepanelen geadviseerd en kon een legplan worden aangeleverd. Gezamenlijk gaat het hierbij om bijna 4500 panelen en ongeveer 1,8 MW aan vermogen. Dit soort projecten hebben enige doorlooptijd, maar de eerste projecten zijn inmiddels gerealiseerd. Ook op het gebied van energiebesparing zijn inmiddels zo’n 10 bedrijven verder geholpen om de energierekening verder terug te brengen.

Het team van SEB-MH heeft inmiddels bij verschillende bedrijventerreinverenigingen en parkmanagers voorlichting gegeven. Bij een aantal wordt nu gekeken naar een vorm van collectieve uitvoering.

Kortom, de kop is eraf en SEB-MH voorziet duidelijk in een behoefte.

Kickstart voor je onderneming

SEB-MH neem twee van de grote knelpunten voor ondernemers om te verduurzamen weg: tijd en gedoe. De consulenten van SEB-MH geven kosteloos en onafhankelijk advies. SEB-MH helpt bedrijven met het op een rij zetten van de opties om energie te besparen; zoekt naar beschikbare subsidies en fiscale regelingen voor het opwekken van energie; en schakelt met de netbeheerder, verzekeraar, pandeigenaar en gemeente. Zo krijg jij een kickstart voor de verduurzaming van jouw bedrijf.

Heb je een vraag over verduurzaming of wil je daarbij ondersteund worden? Stuur een mailtje naar info@seb-mh.nl en wij kijken hoe we je kunnen helpen.

Niels Fluitman duurzaamheidsconsulent SEB-MH

Niels Fluitman

Binnen het team coördineert Niels de aanpak en begeleidt hij de bedrijven direct op hun weg naar verduurzaming. Hij staat paraat om ondernemers wegwijs te maken in de wet- en regelgeving van energiebesparing en -opwekking. Hij heeft ervaring met verduurzaming van verschillende bedrijventerreinen waaronder de Schiedamse Haven en het ZKD terrein in Den Haag, naast zijn rol bij SEB-MH is hij actief als projectleider bij de gemeente Amsterdam.

nielsfluitman@seb-mh.nl
Ton Vreeburg duurzaamheidsconsulent SEB-MH

Ton Vreeburg

Sinds een aantal jaren is Ton actief in het adviseren van bedrijven, VvE’s en instellingen over duurzame opwek van energie met zonnepanelen en de toepassing van verschillende besparingsmaatregelen. Ton heeft een achtergrond in strategievorming, R&D/productontwikkeling en hands-on executie bij partijen als KPN en Akzo Nobel. Binnen het team zet hij zich met name in op de realisatie van zon op dak.

tonvreeburg@seb-mh.nl
Robèrt Smits duurzaamheidsconsulent SEB-MH

Robèrt Smits

Robèrt is actief op het gebied van energiebesparing maar draagt ook graag bij voor duurzame opwek. Hij heeft brede praktische ervaring bij bedrijven in het Rijnmond gebied, beleidsmatig als wethouder duurzaamheid van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en inhoudelijk als teamleider duurzaamheid en circulariteit bij ingenieursbureau Movares. Hij helpt bedrijven op weg in de gehele aanpak van verduurzaming. Robèrt is tevens Energieprestatie Adviseur Woningen (NTA8800) en Gebouwen (in opleiding).

robertsmits@seb-mh.nl
Modern office building with green trees
3 mei 2023

Q&A over Energielabel C voor kantoren

adminNiet gecategoriseerd

Vanaf 2023 moeten de meeste kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen? Dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Hoe zit het precies en wie is er verantwoordelijk? SEB-MH zet de belangrijkste vragen op een rijtje.

Moet mijn kantoorpand een energielabel hebben?

Een energielabel is verplicht voor de meeste kantoorpanden, namelijk als:

  • Minimaal 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het pand wordt gebruikt voor kantoorfuncties;
  • De kantoorruimte minimaal 100 m2

Is jouw kantoorpand een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument? Dan is een energielabel niet verplicht.

Ik huur kantoorruimte. Ben ik verantwoordelijk voor de energielabel-C-verplichting?

Nee, als huurder hoef je niet aan deze verplichting te voldoen. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de eigenaar die de kantoorruimte verhuurt.

Ik verhuur kantoorruimte. Ben ik verantwoordelijk voor de energielabel-C-verplichting?

Ja, je moet als eigenaar van een kantoorgebouw aan de energielabel-C-verplichting voldoen. Die verantwoordelijkheid ligt volledig bij jou en dus niet bij je huurders.

Mijn kantoorpand is (deels) een monument. Moet ik aan de energielabel-C-verplichting voldoen?

Nee, je kantoorpand valt niet onder deze verplichting als het een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument is. Dit geldt ook als maar een deel van je pand een monument is.

Mijn kantoorpand wordt binnen twee jaar gesloopt, getransformeerd of onteigend. Moet ik aan de energielabel-C-verplichting voldoen?

Nee, jouw kantoor hoeft geen energielabel C te hebben.

Ben ik verplicht een energieadviseur inhuren?

Ja, een energieadviseur is verplicht voor het bepalen van het energielabel van je pand. Alle stappen daarvóór kun je ook zonder hulp van een energieadviseur doen.

Wil je meer weten over het Energielabel C voor kantoren? Kijk op www.rvo.nl of stuur een mail naar info@seb-mh.nl.

Michiel Bunnik
13 april 2023

‘Het dak ligt er toch al, maak er gebruik van’

adminNiet gecategoriseerd

De Goudse wethouder Economie Michiel Bunnik opende de kick-off van SEB-MH op februari. Als voormalig ondernemer weet hij welke uitdagingen een ondernemer tegenkomt als die wil verduurzamen. Hij spreekt zijn steun uit voor de diensten van SEB-MH.

Wat zijn de verduurzamingsplannen van Gouda?

In Gouda nemen we de energietransitie heel serieus: we hebben er zelfs twee wethouders voor, waarbij ik het bedrijfsleven voor mijn rekening neem. We willen dat in 2030 30% van alle bedrijfsdaken vol ligt met zonnepanelen en dat Gouda aardgasvrij is in 2040. We weten dat we aan de slag moeten met de energietransitie voor onze kinderen en kleinkinderen. We hebben als mensheid uiteindelijk maar één strijd te voeren en dat is de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Waarom steunt gemeente Gouda SEB-MH?

Ondernemers hebben een focus op hun corebusiness, en dat is niet meer dan logisch. Uitzoeken hoe ze moeten verduurzamen kost veel tijd en energie, die ze niet aan die corebusiness kunnen besteden. Ik ben zelf ook ondernemer geweest, en het was veel werk om uit te vinden hoe we zonnepanelen op ons dak kregen. Het is fijn dat SEB-MH daarbij kan helpen. Als een ondernemer wil verduurzamen, moet die dat kunnen.

Midden-Holland heeft veel mkb met kleine daken. Hoe moeten zij dat aanpakken?

Werk samen. Dat klinkt misschien even spannend, maar in feite werkt iedereen samen met anderen. Werken met leveranciers en klanten is ook al een vorm van samenwerking. Als je een paar collega-ondernemers bereid vindt om samen te werken, kan SEB-MH de verbinder zijn. Denk daarbij ook aan naasten die zelf geen zonnepanelen kunnen leggen. Misschien kun je de investering en energie wel delen. SEB-MH helpt je om het initiatief door te zetten.

Ten slotte: waarom wil een ondernemer echt verduurzamen?

Ik denk dat de energietransitie nodig is voor de toekomst, maar het levert ook gewoon financieel resultaat op: kostenbesparing. Op termijn is verduurzaming heel aantrekkelijk. En het dak ligt er toch al! Als je beter gebruik kunt maken van wat je hebt, is dat alleen maar winst.

Op de foto: Michiel Bunnik (rechts) tijdens de kick-off van SEB-MH naast Teun Bokhoven (SEB-MH) en Judith Cok (Rabobank).

SEB_Jan Leendert van den Heuvel
4 april 2023

‘Er is hier ruimte op het net, dus doe er je voordeel mee’

adminNiet gecategoriseerd

Jan Leendert van den Heuvel, wethouder Economie van Bodegraven-Reeuwijk, is blij met de komst van SEB-MH.

Wat zijn de verduurzamingsplannen van Bodegraven-Reeuwijk?

In de Regionale Energiestrategie (RES) hebben we afgesproken vooral zonne-energie te willen gebruiken, maar dan moeten er wel veel daken volgelegd worden. Bedrijven hebben grotere daken dan woningen, dus daar zal logischerwijs een groter aandeel vandaan moeten komen. Als ik door de dorpen rijd, zie ik al steeds meer daken met zonnepanelen, maar ook dat er nog veel te doen is. Dus we gaan aan de slag, stap voor stap. Ik zeg altijd: van kleine slokjes word je ook dronken.

Waarom steunt gemeente Bodegraven-Reeuwijk SEB-MH?

SEB is een stevige samenwerking tussen provincie, gemeentes en het bedrijfsleven van Midden-Holland. Het voorziet bovendien in een behoefte. Kijk maar hoeveel ondernemers afkomen op de symposia van OPBR Duurzaam. Die willen weten hoe het zit, hoe je de energietransitie aanpakt. Er komt immers veel bij kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekering of de brandveiligheid? Het is mooi dat er nu een organisatie is die hen de weg kan wijzen. Zo hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.

Bodegraven-Reeuwijk timmert al hard aan de weg. Je noemde al de symposia van OPBR Duurzaam. Daarnaast is de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk een van de meest succesvolle in Nederland. Vanwaar dat succes?

Het bedrijfsleven van Bodegraven-Reeuwijk is goed georganiseerd en dat werpt zijn vruchten af. De Energiecoöperatie heeft vooral publieke gebouwen volgelegd met zonnepanelen, maar is ook druk bezig bedrijven te benaderen. De gemeente staat garant voor hun investering, een slimme constructie die al veel heeft opgeleverd.

Ten slotte: waarom wil een ondernemer echt verduurzamen?

We weten natuurlijk dat het gewoon nodig is tegen klimaatverandering. De stijging van de energieprijs heeft daar een financiële motivatie bijgevoegd. Zonnepanelen zijn inmiddels een no-brainer, die verdien je altijd terug. En in tegenstelling tot op andere plekken in Nederland is er hier ruimte op het energienet. Dus doe er je voordeel mee nu het kan.

PVB Nederland
6 maart 2023

Nationaal programma verzekert SEB-MH van kennis en tools

adminNiet gecategoriseerd

SEB-MH is een van de zes pilotprojecten van Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) Nederland. Dit programma heeft als doel om bedrijventerreinen te verduurzamen in collectieve projecten. Daarvoor staat het regionale initiatieven als SEB-MH bij met kennis en tools.


‘PVB Nederland geeft ons back-up,’ legt consulent Niels Fluitman uit, ‘financieel maar vooral met kennis en connecties. Het geeft ons een extra netwerk van experts, waardoor we de ondernemers in Midden-Holland nog beter mee kunnen ondersteunen. Denk aan nieuwe technieken die je van het gas af kunnen halen of juristen die naar de verdeling van investering en eigendom over ingewikkelde eigendomsstructuren kunnen kijken.’

PVB Nederland biedt ook praktische hulp, zoals een intekentool voor zonnepanelen. ‘Daarmee kunnen we voor ondernemers en energiecoöperaties een goede inschatting maken hoeveel panelen er op hun dak passen en hoeveel energie die kunnen opwekken.’

Collectieve actie

De focus van PVB Nederland ligt op collectieve verduurzaming en ziet de aanpak van SEB-MH als een goed voorbeeld om landelijk uit te rollen. SEB-MH speelt een belangrijke rol in de inventarisatie van wensen, het ontwikkelen van mogelijkheden en de coördinatie tussen diverse partijen. Dat kan gaan om de verduurzaming van een heel bedrijventerrein, maar ook om een VvE die samen zonnepanelen wil leggen.

Voorlopig richt SEB-MH zich vooral op verduurzaming bij individuele bedrijven en ondernemers. Niels: ‘We gaan zeker verder met collectieve initiatieven, maar we willen ons eerst bewijzen op individueel niveau en in kleine projecten, daarna pakken we het groter aan.’


Meer info over PVB Nederland: www.pvbnederland.nl

intro-230213-a
15 februari 2023

Succesvolle kick-off SEB-MH

adminNiet gecategoriseerd

Ruim 30 aanwezigen uit 5 gemeenten in Midden-Holland waren aanwezig bij de kick-off
Ruim 30 aanwezigen uit 5 gemeenten in Midden-Holland waren aanwezig bij de kick-off
Teun Bokhoven (voorzitter SEB-MH), Judith Cok (Rabobank) en Michiel Bunnik (wethouder gemeente Gouda)
Teun Bokhoven (voorzitter SEB-MH), Judith Cok (Rabobank) en Michiel Bunnik (wethouder gemeente Gouda)
Op maandag 13 februari presenteerde Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland (SEB-MH) zich tijdens een bijeenkomst voor ambtenaren en bestuurders van ondernemersverenigingen. De aanwezigen uit Krimpenerwaard, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk luisterden met interesse.

In november startte SEB-MH om ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. “Wij zagen dat ondernemers wel willen verduurzamen, maar toch gebeurde het niet,” legt voorzitter Teun Bokhoven in zijn openingswoord uit. “En waarom niet? Omdat verduurzaming niet de corebusiness is. Het is ingewikkeld en het kost tijd en gedoe om je erin te verdiepen. Die obstakels nemen onze consulenten voor de ondernemers weg.” Inmiddels hebben ruim 25 bedrijven al gebruik gemaakt van de diensten van SEB-MH.

Judith Cok, directeur Coöperatieve Rabobank Kring Zuid-Holland, en Michiel Bunnik, wethouder Economie in Gouda, steunen het initiatief vanaf de start. “Ik vond het zelf al lastig om zonnepanelen te laten installeren, en dan ben ik nog maar een particulier,” gaf Judith toe. “Daarom staan we als Rabobank achter het servicepunt en achter samenwerken met de ondernemer.” De wethouder benadrukte nog eens de noodzaak. “In 2030 willen we als regio zonnepanelen op 30 procent van de daken. Maar er moet voor de ondernemer ook iets in zitten. SEB-MH helpt om die win-win voor elkaar te krijgen.”

SEB-MH in het kort

SEB-MH heeft drie consulenten die de ondernemers bijstaan bij energiebesparing, energieopwekking en gasloos ondernemen: Niels Fluitman, Ton Vreeburg en Robèrt Smits. Op verzoek van een ondernemer inventariseren de consulenten wat er nodig is om aan de verduurzamingswens te voldoen, ze stellen een businesscase op, hebben contact met derden, bieden handvatten voor plannen en contracten en assisteren bij het zoeken naar betrouwbare leveranciers. Coördinator Niels vatte de werkzaamheden als volgt samen: “De wereld van de energietransitie is een jungle en wij nemen de ondernemer daarin mee. We zijn geen adviesbureau, maar wel een gesprekspartner. Wij staan naast je en zorgen dat je niets over het hoofd ziet.”

Businesscases

Vervolgens presenteerden de drie consulenten elk een businesscase waar SEB-MH nu aan werkt. De eerste ondernemer vroeg om met hem besparingsopties door te spreken aan de hand van een reeds opgesteld rapport en een offerte voor zonnepanelen te beoordelen. De consulent maakte een rondgang met de ondernemer en nam hem mee door de mogelijke korte- en langetermijninvesteringen. Kan een investering in de isolatie bijvoorbeeld gecombineerd worden met noodzakelijk onderhoud? Er werd een legplan opgesteld voor meer zonnepanelen dan in de offerte opgenomen waren en de relevante subsidies kwamen aan bod.

De tweede businesscase was iets ingewikkelder: hier ging het om een VvE, waarbij de leden samen zonnepanelen wilden plaatsen. De vraag was of de daken groot genoeg zouden zijn om in het eigen energieverbruik te voorzien en hoe eigenaren met huurders deze investering zouden regelen. De consulent van SEB-MH stelde een legplan op en helpt momenteel bij de besluitvorming in de ledenvergadering. Het lijkt erop dat de investering per eigenaar een terugverdientijd van 5 à 6 jaar heeft. Niet alle eigenaren zijn ook gebruiker van hun pand; voor hen is gekeken wat doorbelast kan worden aan de huurder.

In de derde businesscase vroeg een pandeigenaar SEB-MH om besparingsmogelijkheden op een rijtje te zetten en zonnepanelen te plaatsen op zijn pand dat door drie bedrijven wordt gehuurd. De consulent gaf advies over de isolatie van het dak en stelde een legplan op voor de zonnepanelen. Daarnaast werd een concept-exploitatieovereenkomst gemaakt voor de huurder(s), werden de kwaliteitseisen van de zonnepanelen gecommuniceerd naar de verzekeraar en werden drie installateurs aangedragen om het werk uit te voeren.

Kickstart verduurzaming mkb

Na de presentaties was er ruimte voor vragen uit het publiek en ook tijdens de borrel werden de sprekers nog eens aan de mouw getrokken. Voorzitter Teun Bokhoven sloot af met een hoopvolle boodschap: “We zijn een van de eerste organisaties in Nederland die op deze manier aan de slag gaan. Ik hoop dat we de drukke ondernemer kunnen ontlasten. Zo geven we een kickstart aan de verduurzaming van het mkb in Midden-Holland.”

Download de presentatie SEB-MH en de drie businesscases:

Casus: Energiebesparen, Zonnepanelen en Exploitatie

Casus: Zonnepanelen en Exploitatie VvE

Casus: Energiebesparing en zonnepanelen

Wat doet SEB-MH?

intro-230213-c
intro-230213-d
videoverslag
15 februari 2023

Videoverslag kick-off

adminNiet gecategoriseerd

Lees ook het verslag van de kick-off. Op deze pagina vind je ook de downloads naar de presentatites.

18 januari 2023

Informatiebijeenkomst 13 februari

graficellyNiet gecategoriseerd

Het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland (SEB-MH) is in november vorig jaar van start gegaan en ondersteunt inmiddels al enkele tientallen ondernemers bij het besparen en opwekken van energie. SEB-MH presenteert graag hoe de organisatie dat aanpakt. Bestuurders van ondernemersverenigingen en beleidsmedewerkers Duurzaamheid uit Midden-Holland zijn dus van harte uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst:

Hoe krijg je ondernemers in beweging om te verduurzamen?

Op de informatiebijeenkomst presenteert SEB-MH zich en lichten de drie consulenten van SEB-MH hun aanpak toe. Deze bijeenkomst is speciaal gericht op de bestuurders van de ondernemersorganisaties in Midden-Holland en de beleidsmedewerkers van de betrokken gemeenten.

De bijeenkomst vindt plaats op 13 februari bij de Rabobank in Gouda (Burgemeester Jamessingel 41). Inloop vanaf 16.00 uur. Bijeenkomst van 16.30 tot 18.00 uur. Neem contact op om u aan te melden.

© Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland 2023
Cleantalk Pixel